Domov šťastné mámy: Jak si připravit prostředí pro klidné mateřství? – 1. díl

Datum

Kdybych bývala věděla jak velký vliv má vztah k úklidu a celkovému vzhledu domova na to, jak se jako máma cítím, věnovala bych mu už před tím, než se malý narodil, jinou péči. Teď už ale vím, že to, jak domov vypadá a jak na mě celkově působí je pro spokojené mateřství opravdu zásadní. Věnovat domovu péči už před narozením miminka znamená vybudovat si spolu opravdu krásný vztah, díky kterému tě domov v těch náročných změnách podpoří. Protože ta změna je opravdu veliká...

Před narozením miminka byl pro nás (bezdětný pár, kde oba chodí do práce) domov nádherným místem, kam jsme si hlavně chodili oba odpočinout. Užívali jsme si tam společný čas, dobíjeli baterky a prostě relaxovali. Bylo to naše hnízdečko, oáza klidu, kam se uchýlíme po náročném dni v práci. Úklid znamenal jen semtam vysát, vyprat trochu prádla a občas setřít prach na poličkách a vytřít podlahu.

Po narození miminka je ale tak nějak všechno jinak. Muž se sice snaží udržovat stejný přístup – protože pro něho je pořád domov místem odpočinku – ale i pro něj je to jiné. Místo odpočinku se totiž moc odpočinkově netváří. Klid je tatam a už vůbec tam na něj nečeká žena, která bude odpočívat spolu s ním. No a já, jako žena (a teď už i máma) mám vše úplně naruby. Celý můj den se odehrává na jednom místě = doma a neexistuje rozdíl mezi „teď pracuji“ a „teď odpočívám“. Co s tím? Jak se v tom neztratit? Jak nalézt opět svou harmonii a klid?

4 zásadní změny v péči o domov po narození miminka:

  1. Domov je nejen místem odpočinku ale i „práce“
  2. Sice nechodíme do práce, ale o to jsme unavenější, protože se naše „práce“ děje pořád
  3. Veškeré úklidové činnosti se dějí mnohem častěji
  4. Mění se forma a způsob odpočinku. Už to není jedno dlouhé období (po návratu z práce a před novým odchodem do práce). Teď je potřeba si odpočinek skládat z malých úseků a prokládat je do celého dne, podle toho jak to zrovna dané okolnosti dne umožní. Takže už ani nevím kdy ten odpočinek nastane!

A to je opravdu velká změna!

Takže domov je opravdu místem, kde se bude odehrávat většina tvého mateřství – a to je ten důvod, proč je důležité přemýšlet nad vztahem k němu a péčí o něj ideálně ještě předtím než se staneš maminkou. Protože on tě pak bude podporovat v celodenním kolotoči, v každé první bezradné zkušenosti, kterou budeš s malinkým miminkem z počátku zažívat.

Co dělat proto, aby tě tvůj domov podporoval v tom, abys byla šťastnou mámou?

Další
články