Domov šťastné mámy: podporující prostředí a vědomý úklid – 2. díl

Datum

Věnovat domovu péči už před narozením miminka znamená vybudovat si spolu vztah, díky kterému tě bude domov podporovat ve všech těch změnách a více či méně příjemných chvilkách, které se budou s příchodem miminka objevovat. Co ale znamená mít opravdu krásný vztah s domovem? A jak o tento vztah pečovat? To, jak se budeš jako máma cítit ovlivňuje i to, jakým způsobem uklízíš a jakými předměty se obklopuješ.

Cítit se jako máma dobře, radovat se z miminka a prožívat společné chvilky v klidné a láskyplné atmosféře… Která z nás by nechtěla být opravdu dobrou mámou a užívat si mateřství v klidu a radosti. Kde a jak to ale najít? Jde něco dělat proto, aby tě tvůj domov podporoval v tom, abys byla šťastnější mámou?

To, jak se jako máma cítíš ovlivňuje vícero faktorů. Já tyto faktory obecně dělím na ty vnější a vnitřní. Vnitřními faktory jsou hlavně naše pocity a myšlenky a pracovat s nimi můžeš například s pomocí afirmací. Tento článek je ale věnovaný domovu, který je jedním z faktorů vnějších a to skoro bych si i troufla říct tím nejdůležitějším.

Proč má opečovaný domov takový vliv na to, jak se cítíme? Domov představuje místo, ve kterém trávíme jako matky pečující o miminko nejvíce času. Je to prostor, kde nejen odpočíváme, ale teď už i vlastně také jako žena na mateřské dovolené (čti: „máma na ten nejplnější úvazek co existuje“) pracujeme. A proto vzhled, upravenost a obecně celá energie tohoto prostředí na nás má velký vliv – na to, jak se cítíme a tedy i na to, jak celkově mateřství jako takové prožíváme. Krásný domov = šťastná maminka.

Nejlepší způsob, jak tohoto dosáhnout, je vědomá péče o domov, kdy pravidelný úklid i výběr věcí, kterými se v něm obklopujeme jsou zdrojem energie a péče o sebe jako o maminku. Pečuji o domov = pečuji o sebe.

A jak na takovou vědomou péči o domov, která mě podpoří v (blížícím se) mateřství?

  • Oblib si úklid jako péči o domov.
  • Připrav si domov jako zázemí pro sebe a své děťátko.
  • Změň vztah k domácím pracem tak, aby tě těšily a dodávaly ti příjemný pocit z prostředí pro celodenní péči o miminko.
  • Začni navozovat vědomý kontakt s jednotlivými částmi domova – podlahou, oknem, umyvadlem, nádobím… to všechno ti poskytuje zázemí a bezpečí.
  • Uklízej vědomě jako by to byla forma relaxace až meditace.
  • Úklidem si dobíjíš baterky, užívej si to.
  • Tvým vztahem k úklidu a celé péči o domov budeš tím nejlepším příkladem svému dítěti, které od tebe bude vše kopírovat.
  • Vědomým úklidem a volbou věcí, kterými se doma obklopuješ si nastavuješ, jaký vztah máš nejen ke svému domovu ale tím i sama k sobě. 

Ideální je připravit se na to už před narozením děťátka. A tak si to zkus hned teď a polož si otázku: jak na mě tento přístup působí? Cítím, že mě na tom něco zaujalo? Říkám si, hm na tom něco bude? Nebo mi to přijde úplně praštěné? Chvilku ty myšlenky pozoruj a klidně si je i někam zapiš, ať se k nim můžeš později vrátit.

A pak jdi a zkus si vědomě třeba vysát nebo vytřít podlahu (v těhotenství na sebe buď prosím milá a klidně vezmi do ruky mop a nelez s velkým břichem po podlaze!) Zkus vysavačem, hadrem či mopem různě dlouhé tahy: jak na tebe působí když to „šudláš“ krátkými tahy a tlačíš na hadr a nebo naopak děláš dlouhé tahy jako bys tančila po podlaze? Jak ti přijde, že se podlaha u toho cítí?

Až to budeš mít hotové, ještě se na chvilku zastav a prohlédni si tu podlahu, kterou jsi právě vyčistila, rozhlédni se i po celé místnosti, celém bytě, domě… Jak se teď cítí tvůj domov? A jak se tu teď cítíš ve svém domově ty? Chtěla bys tu s ním být celý den? Celý týden? Celý měsíc…? Nebo od tebe ještě domov něco potřebuje, aby ti dokázal poskytovat takové zázemí, ve kterém se se svým děťátkem budeš cítit opravdu příjemně?

Další
články